Sverige verdensmester efter straffeslag for andet år i træk

Sikke et drama, det endte med, da VM-turneringen i Danmark skulle afgøres.

De forsvarende verdensmestre fra Sverige stod over for turneringens store overraskelse Schweiz, og ligesom sidste år, hvor finalemodstanderne var Canada, lykkedes det Sverige at vinde VM-titlen efter straffeslag. Filip Forsberg blev matchvinder i kampen, som endte 3-2 til Tre Kronor.

Det var en gentagelse af VM-finalen anno 2013, der var på menuen søndag aften i Royal Arena, hvor den første verdensmester på dansk grund skulle findes.

Schweiz kom ind til opgøret som underdogs, men efter at have slået Finland og Canada i kvart- og semifinalen var der ingen tvivl om, at de blev taget alvorligt af svenskerne.

Det var alpelandet, der kom på måltavlen først. Efter 16 minutter og 38 sekunders spil fik Minnesota Wild-forwarden Nino Niederreiter pucken i nettet efter stærkt forarbejde fra Nashville Predators-backen Roman Josi, som spillede en flot finale.

Føringen holdt dog kun godt og vel et minut, før Gustav Nyquist sendte pucken op i målhjørnet og sørgede for 1-1 ved første pause. Nyquist måtte en tur i straffeboksen i begyndelsen af anden periode, og det udnyttede Timo Meier fra San Jose Sharks til at bringe Schweiz foran med 2-1.

VM-sensationen lurede igen om hjørnet, men med fem minutter tilbage af anden periode resulterede et svensk powerplay i en udligning. Mika Zibanejad var manden, der satte pucken i nettet.

Tre Kronor pressede på i tredje periode og havde fire minutters powerplay i træk midtvejs i perioden, da Roman Josi fik to udvisninger i rap, fordi han ikke satte skøjterne på isen, før han spillede pucken, da han skulle forlade straffeboksen ved den første udvisnings udløb.

Leonardo Genoni stod fejlfrit i det schweiziske mål, og i slutfasen var der store muligheder til begge hold. De blev ikke omsat, og derfor gik VM-finalen for andet år i træk i overtid.

Der var forståeligt nok ingen af holdene, der for alvor slap tøjlerne i overtiden, og derfor opstod de helt store chancer heller ikke. I hvert fald ikke, før der resterede fire minutter af overtiden. Her blev schweizernes Kevin Fiala spillet fri tæt under mål, og han havde en gylden mulighed for at sikre Schweiz gulden.

Fialas skud blev stoppet af Anders Nilsson, og så lugtede det af straffeslag. Adam Larsson ramte stolpen med mindre end tre minutter igen, men pucken gik ikke i nettet. Stor ærgrelse blandt de svenske spillere og tilskuere og lettelse blandt de schweiziske.

Der var maksimalt drama i Royal Arena. Sven Andrighetto var første skytte, og han bragte Schweiz foran. Leonardo Genoni afviste efterfølgende Mika Zibanejad. Kevin Fiala missede for Schweiz og Rickard Rakell for Sverige i anden runde.

Oliver Ekman-Larsson udlignede for svenskerne i tredje runde, og Sverige kom foran efter en misser fra Gaetan Haas og en scoring af Filip Forsberg. Der var derefter pres på Nino Niederreiter som skulle score for at holde Schweiz’ drøm i live. Det gjorde han ikke, og dermed var Sverige verdensmester for andet år i træk.

Det var 11. gang, at Sverige blev verdensmester i ishockey.