Blogs

BLOG: Drømmetræneren er blevet ledig – her kan han ende

Det var måske uundgåeligt, men alligevel en anelse uventet, at Boston Bruins tirsdag valgt at fyre NHL’s længst siddende head coach, Claude Julien. Trænerfyringen må dog få en række andre NHL-klubber til at slikke sig om munden.

Det var måske uundgåeligt, men alligevel en anelse uventet, at Boston Bruins tirsdag valgt at fyre NHL’s længst siddende head coach, Claude Julien. Trænerfyringen må dog få en række andre NHL-klubber til at slikke sig om munden.

Der er ingen tvivl om, at 56-årige Julien er en af de mest respekterede og anerkendte trænere i verden, og Bostons afskedigelse af ham kan åbne døren for andre klubber, som er interesserede i et skifte på trænerposten.

Claude Julien har igennem de seneste ti sæsoner gjort Boston Bruins til et tophold i NHL. En Stanley Cup-titel og yderligere en finaledeltagelse blev det til for klubben under canadierens ledelse, og selvom Juliens tid i Boston endte med to missede slutspil (og måske et tredje på vej) har han været en kæmpe succes i klubben.

Det ville formentlig ikke tage Claude Julien mange dage at finde et nyt trænerjob i NHL, hvis han var interesseret. Indtil videre har han ikke udtalt sig om fremtiden, men mon ikke, han lige trænger til at puste ud efter næsten ti sæsoner som chef i Boston? Det ville være oplagt.

Derfor kommer vi nok heller ikke til at se Julien på en anden trænerbænk i NHL i denne sæson, men al logik siger, at han fra næste sæson er klar til at stå i spidsen for en NHL-klub igen. Hvilken klub kunne det så blive? Tja, mulighederne er mange.

I øjeblikket har Florida Panthers, New York Islanders og så selvfølgelig Boston Bruins ansat midlertidige head coaches. Alle klubber skal formentlig have fundet en ny træner, hvis ikke før, så fra begyndelsen af den kommende NHL-sæson. Panthers og Islanders kunne meget vel begge lægge en føler ud hos Julien.

Ingen af de to klubber virker dog som de mest attraktive for canadieren, hvis andre byder sig til. Og det er der formentlig en række andre klubber, der vil gøre.

En ganske opsigtsvækkende statistik viser, at Boston Bruins i denne sæson er det hold i NHL, der har mest puckbesiddelse. Corsi-statistikken, som er et udtryk for holdets puckbesiddelse, er i de seneste år blevet betragtet som et af de vigtigste parametre i NHL. Claude Juliens Boston-hold har altså været ganske stærkt i denne sæson, selvom det ikke har kastet et tilsvarende antal point af sig.

Den udprægede opfattelse er dog, at får du først et overtag i puckbesiddelsen, så vil du også over tid kunne omsætte det til en øget pointhøst. Derfor vil mange klubber være interesserede i at få en træner ind, som kan øge holdets puckbesiddelse.

Ser vi på statistikken i denne sæson, så er Boston, Los Angeles, Carolina, Montreal og Nashville de fem NHL-klubber, der er mest i puckbesiddelse, mens Buffalo, New York Islanders, Colorado, New Jersey og Arizona er mindst på pucken. Islanders er altså en oplagt bejler til Julien, og det samme kunne Colorado være.

New York Rangers har den sjettedårligste puckbesiddelsesprocent i NHL, men klarer sig fornuftigt og ligger til en wildcard-plads. Spørgsmålet er dog, om klubben holder fast i Alain Vigneault som head coach, hvis ikke det bliver til et forholdsvis succesfuldt slutspil?

Tanken om Claude Julien som Rangers-træner er i hvert fald spændende. Både fra klubbens og Juliens perspektiv. Der er tale om en Original Six-klub fra et stort marked, som ikke har vundet en Stanley Cup-titel i mange år, og på den måde ligner Rangers nu meget det Bruins-hold, Julien overtog i 2007.

Hvem kunne ellers være i spil til at lande den canadiske toptræner? Her må man nævne Dallas Stars og Tampa Bay Lightning. Begge klubber var blandt mesterskabsfavoritterne før sæsonen, men har virkelig underpræsteret. Lightning har været hårdt ramt af Steven Stamkos’ skade, men overlever head coach Jon Cooper en bundplacering og et misset slutspil?

Umiddelbart ikke. Og det samme er formentlig tilfældet for Lindy Ruff i Dallas. Til gengæld er begge klubber så stærkt besat på spillerfronten, at de nok godt ville kunne lokke Claude Julien til. Derfor er buddet herfra, at Claude Julien meget vel kunne blive Rangers’, Stars’ eller Lightnings næste træner.

Drømmetræneren er blevet ledig på markedet, og der bliver helt sikkert ikke mangel på bejlere.

Top