BLOG: Danskernes muligheder i draften

Den første runde i årets NHL-draft afvikles fredag aften. Her vil der nok med garanti ikke komme danske navne op på draftboardet, men i de efterfølgende runder lørdag er der muligheder for, at en eller flere danskere bliver taget.

Danskerne har gjort deres indtog i NHL i de seneste år. I de seneste otte NHL-drafts er mindst én dansker hvert år blevet valgt, og i de kommende dage bliver det så afgjort, om stimen fortsætter i 2015. Vi ser her nærmere på de danske talenters muligheder i år.

Det bedste danske kort i årets draft er George Sørensen. Den 20-årige målmand har i år sin tredje og sidste chance for at blive draftet, men hans muligheder er bedre, end de har været de seneste to år. Sørensen spillede stærkt ved U20-VM tidligere i år, og her tiltrak han sig uden tvivl en del opmærksomhed fra en række talentspejdere.

Det er langt fra sikkert, at det er nok til at blive draftet, men chancen er større i år end tidligere. Frederik Andersens fine spil i denne sæson kan hjælpe George Sørensen, fordi der er ligheder mellem de to Herning-talenters karriereforløb, men stilmæssigt er Sørensen og Andersen meget forskellige.

George Sørensen er typemæssigt en uddøende race i NHL. Han er lille og reaktionsstærk, men tendensen har i de seneste år været, at NHL-målmand bliver større og større. De høje og brede målmænd er blevet mere atletiske, og dermed kan de ofte dække målet bedre end de mindre målmænd. Det er Frederik Andersen et godt eksempel på.

Trods det flotte U20-VM og udsigten til mere spilletid i Frederikshavn i næste sæson er George Sørensens draftmuligheder ikke fantastiske. Sørensen kunne sagtens blive et NHL-emne om nogle år, hvis han beviser sit værd i Europa og viser, at han kan kompensere tilstrækkeligt for sin manglende størrelse.

Det giver måske ikke så meget mening at sætte procenter på, hvor stor chancen er for, at en spiller bliver draftet. Nu gør vi det alligevel, og George Sørensen får som årets bedste danske kort 25 procents chance for at blive valgt. Bliver han taget, så bliver det nok et sted mellem femte og syvende runde.

Den 19-årige Rødovre-back Matias Lassen har også fra tid til anden figureret på diverse draftranglister. Lassen skifter i næste sæson til svenske Leksand, som har set potentialet i danskeren. Lassen er en moderne back. Han er bevægelig og god med pucken, hvilket han viste i forrige sæson, hvor han lavede syv point i ni kampe for Rødovre, inden en alvorlig skade satte en stopper for hans sæson.

I den forgangne sæson havde Lassen svært ved at få gang i sin pointproduktion. Han fik dog spilletid i 28 ligakampe for Rødovre, og har i alt spillet små 100 kampe på seniorniveau. Det er ganske pænt for en 19-årig spiller, som tilmed har været skadet i næsten en hel sæson.

Matias Lassens draftchancer er små. Det vil være meget overraskende, hvis han bliver valgt, og derfor ligger chancen nok nede under de fem procent. Et nordamerikansk eventyr er ikke udelukket for Lassen. Hvis han beviser sit værd i Sverige skal interessen fra Nordamerika nok komme, men den er der umiddelbart ikke på nuværende tidspunkt.

Mikkel Aagaard rykkede før denne sæson til canadisk juniorhockey. Her lavede han fine 41 point i 59 kampe for Niagara IceDogs i OHL, og i slutspillet fulgte han op med seks point i 11 kampe. Aagaard står bedre i draften i år, end han gjorde sidste år, hvor han også kunne blive valgt, men hans draftchancer er ikke store.

Det giver automatisk en fordel at spille i en af de nordamerikanske juniorligaer. Her er der langt flere talentspejdere på tilskuerpladserne end ved kampe i de fleste europæiske ligaer, og derfor har Mikkel Aagaard spillet sine draftkort klogt ved at forlade barndomsklubben Frederikshavn til fordel for Niagara.

Aagaard er en god allrounder, som sagtens kunne blive et hit i europæisk hockey, hvis han på et tidspunkt tager turen tilbage over Atlanten igen. I forhold til at blive interessant for NHL-klubberne mangler han nok en lidt mere udpræget spidskompetence, så hans rolle på forhånd ville være mere defineret. Er han målscoreren, powerforwarden eller grinderen?

I draftsammenhæng er Mikkel Aagaard “leverpostej”. Det er ikke ment negativt. En leverpostejsmad kan være fantastisk, men hvis du går ind på en restaurant, hvor udvalget i buffetten er kæmpestort, så er det nok ikke leverpostejen, der drager dig først. Heller ikke selvom den er varm. Derfor ligger Aagaards draftmuligheder under 10 procent.

Den sidste spiller, vi fokuserer på i denne gennemgang, er Alexander True. 17-årige True har for første gang muligheden for at blive draftet. Det bliver han sandsynligvis ikke, men det betyder bestemt ikke, at han ikke er et spændende kort.

True tog før denne sæson springet fra Rungsted til Seattle Thunderbirds i WHL. Her leverede han en ganske fin debutsæson med 12 point i 38 kampe, samt to mål i seks slutspilskampe. For Trues vedkommende er pointene dog ikke det mest interessante. Han bliver måske aldrig nogen kæmpe målsluger i international sammenhæng, men han har til gengæld andre kvaliteter.

Først og fremmest er han hele 193 centimeter høj. Indtil nu lidt ranglet af bygning, men i løbet af de kommende år skal der nok komme flere kilo på hans enorme ramme, og så kan han blive et rigtig spændende bekendtskab for en klub – også en klub i NHL.

Alexander True kan være en usleben diamant. Hvis han fortsætter sin udvikling og bliver skolet rigtigt, har han potentialet til at blive en fremragende tredje- eller fjerdecenter på NHL-niveau. Han kan blive sådan en type, som afgør mesterskaber, fordi han arbejder hårdt og samtidig har kvaliteten til at score de afgørende mål.

Det vil være overraskende, hvis Alexander True bliver draftet i år, fordi der ikke har været meget snak om ham. Men man ved aldrig, hvad de forskellige talentspejdere fra NHL-klubberne har set. Derfor skal den kun 17-årige center, som i øvrigt er fætter til Nikolaj Ehlers, have omkring 10 procents chance for at blive valgt i år. Og så tør vi godt sige, at True nok er den dansker med draftchancer i år, der har det største NHL-potentiale på den lange bane.

Hvordan mener du, danskernes draftchancer ser ud? Giv gerne dit besyv med, og følg NHL-draften på TV3 Sport 2 fra i nat klokken 01.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.