Blackhawks-legende er sovet ind

Chicago Blackhawks sørger over tabet af den spiller, der har spillet flest kampe og lavet flest point for klubben.

Canadiske Stan Mikita var en Blackhawks-legende. Tirsdag sov han ind i en alder af 78 år, oplyser Mikitas familie i en pressemeddelelse, som Chicago Blackhawks har udsendt.

– Han var omgivet af sin familie, som han elskede, lyder det fra familien.

Der er ikke oplyst nærmere om årsagen til Stan Mikitas død, men den mangeårige Chicago-spiller har i de seneste år været ramt af en demenssygdom, og har haft et skrantende helbred.

Stan Mikita spillede for Chicago fra 1959 og frem til 1979/80-sæsonen, hvor han lagde skøjterne på hylden 17 kampe inde i sæsonen. Mikita, som var født i Slovakiet, var en profil for Blackhawks, da klubben vandt Stanley Cup i 1961.

Mikita opnåede i alt 1.394 kampe i Blackhawks-uniformen, og han noterede sig for 1.467 point. Dermed har han stadig klubrekorden for både kampe og point, og Stan Mikita var et ikon i Chicago, hvor han også i de senere år var fast tilskuer til Blackhawks’ hjemmekampe.

Stan Mikita blev NHL-topscorer fire gange i løbet af sin karriere, og han blev to gange kåret til ligaens mest værdifulde spiller. Chicago har trukket Mikitas trøje med nummer 21 tilbage, og canadieren er også optaget i ishockeyens Hall of Fame.