Nyheder

Retro: Legende vandt Stanley Cup-trofæet 17 gange

NHL-slutspillet er gået ind i sin afgørende fase. Feltet af spillere, trænere og ledere, der kan vinde Stanley Cup-trofæet i denne sæson er efterhånden snævret ind. For nogle vil en Stanley Cup-triumf være deres første nogensinde. Andre har prøvet det før.

NHL-slutspillet er gået ind i sin afgørende fase. Feltet af spillere, trænere og ledere, der kan vinde Stanley Cup-trofæet i denne sæson er efterhånden snævret ind. For nogle vil en Stanley Cup-triumf være deres første nogensinde. Andre har prøvet det før.

Ingen har dog vundet ishockeysportens mest eftertragtede trofæ lige så mange gange som canadiske Jean Béliveau.

Montreal-legenden Béliveau har fået sit navn indgraveret i Stanley Cup-trofæet hele 17 gange, og han er dermed indehaver af en af de allermest prestigefyldte personlige rekorder i NHL.

Joseph Jean Arthur Béliveau, som var rekordindehaverens fulde navn, er ikke blandt os længere. Han gik bort 2. december 2014 i en alder af 83 år, men i historiebøgerne vil canadieren leve for evigt takket være en lang og gloværdige karriere i Montreal Canadiens-organisationen.

Jean Béliveau, som The Hockey News i 1998 udnævnte til at være den syvende bedste NHL-spiller nogensinde, spillede sine første to NHL-kampe for Montreal Canadiens i 1950/51-sæsonen. Fra 1953 til 1971 var han fast mand på traditionsklubbens hold, og her vandt han som spiller ti Stanley Cups.

Fra 1961 og indtil sit karrierestop var Jean Béliveau kaptajn for Canadiens, og det var i denne rolle, at han vandt halvdelen af sine Stanley Cup-titler som spiller.

Efter at have lagt skøjterne på hylden varetog Jean Béliveau forskellige roller i Montreal Canadiens’ organisation, og i denne periode vandt klubben yderligere syv Stanley Cup-titler. Det har samlet set givet Béliveau rekordhøje 17 Stanley Cups på cv’et.

LÆS OGSÅ: HISTORIEN OM STANLEY CUP-TROFÆET

Den mest vindende spiller er Henri Richard, som i størstedelen af sin karriere spillede sammen med Jean Béliveau i Montreal. Richard var lidt yngre end Béliveau og fortsatte derfor karrieren nogle år efter Béliveaus stop. Det betød, at han fik en Stanley Cup-titel i 1973 med, og han passerede således Jean Béliveau i antallet af titler som spiller.

Den leder, som har vundet flest titler, er legendariske Scotty Bowman. Han nåede aldrig at spille i NHL, men var til gengæld en legendarisk træner, general manager og rådgiver. I diverse roller uden for isen har Bowman vundet hele 14 Stanley Cup-titler.

Midt i 1990’erne begyndte Jean Béliveau at døje med helbredsproblemer. Hjertet drillede flere gange Canadiens-legenden, som også fik fjernet en knude i halsen i år 2000. I de sidste år af sit liv blev Béliveau ramt af flere slagtilfælde, før han sov stille ind i 2014.

Jean Béliveau er en af de 15 Montreal Canadiens-legender, som har fået pensioneret sit nummer af klubben. Canadierens legendariske trøje med 4-tallet på ryggen blev allerede trukket tilbage 9. oktober 1971 umiddelbart efter, at han havde indstillet sin karriere.

Top